Gratis verzending voor orders boven €149,00 Meer informatie

Go to account settings

Biologische wijnen

Biologisch wijst voornamelijk op het werk in de wijngaard. Hier wordt geen enkele vorm van pesticiden en insecticiden gebruikt. Dit zijn wettelijke richtlijnen waar de wijnboer zich aan moet houden en die worden gecontroleerd. In de wijnkelder...

Biologisch wijst voornamelijk op het werk in de wijngaard. Hier wordt geen enkele vorm van pesticiden en insecticiden gebruikt. Dit zijn wettelijke richtlijnen waar de wijnboer zich aan moet houden en die worden gecontroleerd. In de wijnkelder mogen veel minder toevoegingen worden gebruikt. 

Tegenwoordig wordt je verpletterd door biologische producten. Vlees, groenten, fruit, zuivel en wijn. Het zijn zowel emotionele als rationele ideeën die een rol spelen bij de keuze voor biologische producten. Iemand kiest biologisch voor zichzelf, omdat het lekkerder of gezonder is. Een ander kiest biologisch omdat het iets over hem zegt, dat hij 'van deze tijd' is, dat hij de juiste keuzes weet te maken. Weer een ander kiest het voor een betere wereld of voor het milieu.

Heel vroeger dronk men wijn om dronken te worden of omdat men dorst had. Ongeveer 100 jaar geleden werden de classificaties ingevoerd om aan te geven wat goede wijn was. In Frankrijk was dit de AOC. Hoe beter het gebied, hoe beter de wijn. 

Ruim 50 jaar geleden werd kunstmest zeer populair en hiermee ging de kwaliteit van de wijn snel achteruit. Door de kunstmest wordt de opbrengst verhoogt maar de plant krijgt al deze extra druiven niet rijp. Hierdoor worden de druiven niet goed rijp, krijg je kwalitatief slechte druivensap. Deze kwaliteitsvermindering moet in de wijnkelder met een truc worden gemaskeerd, zodat de wijn ondanks de slechte kwaliteit wel een goede smaak lijkt te hebben. 

40 jaar geleden komt een een verandering in de beoordeling van wijn, van kwaliteit naar smaak. Er werden steeds meer toevoegingen uitgevonden om de wijn ‘lekkerder’ te laten smaken. Het gaat hier over natuurlijke, dierlijke en vele chemische producten. Deze producten worden gebruikt om de wijn makkelijker te laten vergisten, te klaren, aan te zuren of juist te zoeten, beter te laten ouderen, meer smaak te geven enz. Ik wil hiermee aangeven is dat wijn net als alle andere voedingsmiddelen wordt gemanipuleerd om tot een beter eindproduct te komen.

In de nieuwe wereld is het makkelijker om met gebruik van kunstmest toch rijpen druiven te produceren dus worden de wijnen die hier vandaan komen steeds populairder. 

20 jaar geleden zie je de groep tegenstanders van kunstmest, pesticiden en snelle groei. De biologische wijnbouw! De druiven mogen weer langzaam rijpen omdat de kwantiteit niet meer het belangrijkste is maar de kwaliteit.

Biologische wijnen

Blijf op de hoogte van
onze wijnbelevenissen

We zullen je niet spammen!

Winkelmand — 0

You cart is currently empty

Login | Registreer

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »