• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Domaine Jolivet

Domaine Jolivet is een wijnhuis gelegen in Saint-Jean de Muzol, AOC Saint-Joseph in de Noordelijke Rhône. Ze verbouwen hoofdzakelijk syrah, rousanne, marsanne en een beetje viognier.

Bastien is een wijnboer waar we voor het eerst komen. We zijn met hem in contact gekomen via Bernard Duseigneur, onze wijnboer in Chateauneuf-du-Pape. Ze kennen elkaar van Vignerons de Nature, een groep gepassioneerde wijnmakers die dezelfde filosofie delen. Alle wijnen zijn afkomstig uit de biologische, biodynamische landbouw of wijnmakers die diep hun terroir respecteren. Ze delen hun commerciële en logistieke krachten.

Bastien een jonge wijnmaker uit Saint Joseph in de Rhone van 28 jaar, vol energie en fanatisme. Het is de zoon van Alain Jolivet, een echte boer, die fruit, graan en ook druiven verbouwd. Zijn opa is begonnen met druiven verbouwen en verkocht deze net als zijn vader aan de coöperatief. In Saint-Jean de Muzols heeft Bastien samen met zijn vader, 8 hectaren Saint-Joseph met zeven Syrah hectares en een van witte wijnstokken.

Saint Joseph is als AOC opgericht in 1956. Het dorp Saint-Jean de Muzols was een van de oorspronkelijke dorpen. Deze dorpen liggen bijna geheel op granietgevormden stijle hellingen waarop de wijnbouw zeer arbeidsintensief is. In 1969 werd het gebied uitgebreid naar meer vlakkere delen onder aan de hellingen en bovenop de plateaus met alle gevolgen voor de kwaliteit. Bastien is dus zeer trots dat zijn wijngaarden in de oorspronkelijke dorpen van Saint Joseph zijn gevestigd.

Tijdens de proeverij waarin hij ons echt verrast, vertelt hij honderduit over zijn wijnen, het werk, het bedrijf en de processen. De wijnen zijn fantastisch en ik zou nooit hebben gedacht dat deze jongen pas 3 jaar bezig is in zijn eigen bedrijf, dit kan produceren. Voor zijn start heeft hij natuurlijk stage gelopen bij verschillende gerenommeerde Franse wijnboeren en in Nieuw Zeeland en Zuid Afrika. Maar petje af.

We proeven ook nog even wat wijnen die op vat liggen. Doordat hij merkt dat wijn ongeveer even enthousiast zijn als hijzelf proeven bijna alle vaten. Ook hier weer erg leerzaam.

Als laatste rijden we nog samen met Bastien naar zijn nieuwe wijngaarden. Deze heeft hij afgelopen winter ontbost en dit voorjaar beplant. Het is een stuk grond dat op de top van de heuvel ligt op de zuidhelling. Bastien verwacht veel van deze nieuwe grond en stokken. Nog even wachten tot we ook daadwerkelijk wijn van dit perceel kunnen proeven. 


Wijnstreken
Wijntype
Druivenras
Proefdoos