• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Eclair met eendenmousse

Heerlijk recept van eclair gevuld met eendenmousse, veldsla en sinaasappel

voor 4 personen 

Ingredienten

Eclairs
50 ml melk
50 ml water
50 gr boter
50 gr bloem
2 medium eieren

Eendenmousse
350 g eendenborst
35 ml cognac
60 g bacon
100 g uien
2 teentjes knoflook
1 volle theelepel verse tijm
olie
zout en peper
75 ml kalfs of runderbouillon
2 blaadjes gelatine

veldsla
sinaasappel 

dressing 
sinaasappelsap
olie
witte wijnazijn
peper en zout 

Verwarm de oven voor op 210 ºC.
Breng de melk, het water en de boter in een pan aan de kook. Meng de bloem er met een spatel door tot er een bal ontstaat. Laat het deeg zeker 5 minuten op een laag vuur garen. Roer het deeg af en toe door. Haal de pan van het vuur en doe het deeg in een kom en roer de eieren er stuk voor stuk door tot er een glad beslag ontstaat. Het ene ei moet helemaal door het deeg zijn opgenomen voordat het volgende ei wordt toegevoegd. Schep het beslag in een spuitzak met een grote gladde spuitmond. Spuit strepen, van 12 centimeter lang en 2 cm breed, op een met bakpapier beklede bakplaat. Trek met behulp van een vork dunne strepen over het beslag. Dit zorgt ervoor dat de soezen een mooie vorm krijgen tijdens het bakken. Bak de soezen in de oven in circa 30 minuten goudbruin en gaar en laat ze het liefst in de oven afkoelen. Hierdoor voorkom je dat ze inzakken na het bakken. 

Eendenmousse
Snij de vetkant van de eendenborst met een scherp mes in tot een ruitpatroon. Zorg ervoor dat je alleen het vet insnijd en niet het vlees. Leg het vlees in een kom en marineer met cognac, tijm, kleingesneden knoflook en een beetje peper. Laat 2 uur afgedekt in de koelkast staan.
Haal de eendenborst uit de marinade en droog het vlees. Bestrooi de eendenborst met peper & zout. Bak eerst de vetkant op een zacht vuurtje zodat het vet de kans krijgt op te smelten. Wanneer de vetkant dun, bruin en knapperig is draai je de filet om en dan bak je de andere kant 2 a 3 min. Haal de eendenborst uit de pan en laat minstens 10 minuten in aluminiumfolie rusten. Snij ze vervolgens schuin in plakjes. Per eclair heb je één plakje eendenborst nodig als garnering. Houd de mooiste plakjes hiervoor dus achter.
Bak de spekjes op laag vuur 10 minuten, voeg de gesneden uien en een scheutje olie toe en bak 10 minuten op laag vuur zodat de uien mooi bruin en zacht worden. Laat afkoelen.
Week de blaadjes gelatine in ruim koud water. Maak de bouillon warm en los de gelatine op in de bouillon.
Doe alle ingrediënten (vlees, marinade, spek en uien, bouillon) in een blender en mix zo fijn als je de mousse wil hebben.
Klop de slagroom en meng het eendenmengsel
Plaats de mousse voor een paar uur in de koelkast om op te stijven.

Snij de sinaasappel in partjes. Vang het sap op voor de dressing.
Meng de sinaasappelsap met de olijfolie, witte wijnazijn peper en zout.
Snij de eclair helemaal open. Haal een paar blaadjes veldsla door de dressing, schud goed uit, en bekleed daar de bodem van de elcair mee. Dompel een eetlepel even in warm water en rol nu een mooie bol eendenmousse uit de kom. leg deze op de sla en maak een tweede. Tussen de twee bolletjes leg je een plakje eendenborst en een partje sinaasappel. 

Wijnstreken
Wijntype
Druivenras
Proefdoos