• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Kalkoen in bladerdeeg met cranberry's en paddestoelen

Voor 4-6 personen

IngredientenKalkoen in bladerdeeg met cranberry's en paddestoelen
250 gram cranberry’s,
sinaasappelschil,
sinaasappelsap,
50 gram suiker,
100 ml water,
laurierblad
rozemarijn
tijm
peper & zout
Kalkoenborstfilet ca 1kg of meer
15-25g eekhoorntjesbrood (paddestoelen) vers of gedroogd
6 plakken gerookte bacon
600g (kastanje) champignons
2x pakje bladerdeeg 500g
Ei
boter
olijfolie

Kalkoen in bladerdeeg door Jamie Oliver in zijn kerstspecial Christmas with Bells on heb ik een paar jaar geleden voor kerst gemaakt. Lekker traditioneel kalkoen eten met kerst. Het voordeel van dit recept is dat je geen grote oven hoeft te hebben, geen 20 personen hoeft uit te nodigen en dat je niet aan een smaakloos stuk droge kalkoen zit tijdens je kerstdiner.  

Voorbereiding
De cranberrycompote heb ik zelf gemaakt omdat ik de compote uit de winkel te zoet vind. Karamelliseer de suiker in de pan. Voeg het water toe en als de karamel is opgelost de doe rest van de ingrediënten in een pan en zet deze op een laag vuur tot de cranberry's kapot gekookt zijn. Dit duurt ongeveer een 15 tot 20 minuten. Zorg ervoor dat het vocht uit de compote is verdampt. Dit maakt het vullen van de kalkoenborst makkelijker. Laat de compote koud worden.
Maak een inkeping in de kalkoenborst. De bedoeling is dat je in de kalkoenborstfilet een opening maakt om de compote in te doen. Vul de opening met compote.
Dichtmaken met prikkers zodat de compote blijft zitten. wrijf het vlees in met peper, zout, tijm en olijfolie en zet het vlees dan in de oven op 180 graden voor ca 70 minuten.
Wel het eekhoorntjesbrood in heet water als je voor de gedroogde versie hebt gekozen. Snij de kastanjechampignons heel fijn. Snij 6 plakken gerookte bacon klein en bak de bacon in olijfolie totdat het bruin krokant is. Voeg voor de laatste 30-45 seconde de rozemarijn toe. Leg de bacon en rozemarijn apart en doe de 600 gram gesneden champignons in het vet van de bacon met zout en peper en voeg de kleingesneden porcini toe en een beetje van het kookvocht. Niet alles vanwege de korrelige stukjes onderin. Bak de paddestoelen tot al het vocht verdampt is en voeg de bacon en rozemarijn toe. Nu eerst alles af laten koelen tot het echt koud is anders word het werken met bladerdeeg veel lastiger.
Rol de 2 pakjes bladerdeeg uit tot grote vellen 1 zo groot als een schoenendoos voor de bodem en de ander iets groter omdat die over de kalkoen heen gaat. Leg het kleinere uitgerolde bladerdeegvel onderop en maak een bedje van de helft van de paddestoelen om de kalkoenborst op te leggen. Leg de kalkoenborst erop en smeer de rest van de paddestoelen om de kalkoen heen. Smeer de randen van het bladerdeeg in met geklopt ei. Leg het grotere bladerdeegvel over de kalkoen heen. druk het bladerdeeg goed aan zodat er geen luchtbellen tussen de paddestoelen en het bladerdeeg zitten. Snij het teveel aan bladerdeeg rondom weg zodat  je een rand van ca. 4cm over houd en vouw deze rand dicht. Druk de randen van het bladerdeeg goed aan en gebruik hiervoor eventueel een vork. Smeer de bovenkant in met ei en hij kan de koelkast in.

Dit is allemaal een dag eerder te doen en de kalkoen kan gewoon een nacht in de koelkast wachten tot de dag dat je dit feestmaal gaat nuttigen.
Alles is gereed. Zet je kalkoen in een voorverwarmde oven op 180 graden celcius voor 50-60 minuten. Uit de oven even 10 minuten laten staan en daarna serveren door in plakken (ca 1,5cm) te snijden. 

Bron
Jamie Oliver`s christmas with bells on series

Wijnstreken
Wijntype
Druivenras
Proefdoos