Selectie van onze wijnen uit de Rhône

Philippe Cambie: ‘Ik ben werkelijk verslingerd op de Rhône wijnen en vooral op die welke met grenache zijn gemaakt. Dat zijn grote wijnen die erg veel emoties kunnen geven!’

Een botsing van het Centraal Massief met de Alpen laat Rhône ontstaan. Hierdoor ontstond de vallei die sindsdien de scheiding is tussen deze twee bergmassieven. Het daardoor ontstane dal werd opgeslorpt door de Middellandse Zee. Veel later zorgt de sluiting van de straat van Gibraltar voor een aanzienlijke daling van het waterpeil in de Middellandse Zee, waardoor het stroombed wordt uitgediept wat op zijn beurt aanleiding geeft tot het ontstaan van terrassen op de flanken van de vallei en de verschillende afzettingen in de bodem van de hellingen met elkaar worden vermengd: zand, klei met kiezelstenen. Momenteel bestaat de bodem uit vier rotssoorten: graniet, zanderige kiezelaarde, kalksteen en klei. Deze moederrots speelt een hoogst belangrijke rol wat betreft de waterhuishouding van de wijnstokken. En zij zorgt vooral voor de aroma’s en de smaak van de Rhône wijnen.

In de zuidelijke Rhône begint de wijncultuur vanaf de 4e eeuw voor Christus. Rond de 1e eeuw na Christus begint deze ook in het noorden. Archéologische vondsten en de daaruit voortvloeiende historische onderzoeken bewijzen dat op de oevers van de Rhône reeds eerder dan elders aan wijnbouw werd gedaan.

De Romeinen pakten het grondig aan: de bodem diep omploegen, aanplanten van wijnstokken en muurtjes bouwen om de terrassen te verstevigen…. De ineenstorting van het Romeinse rijk bracht evenwel een harde slag toe aan de ontwikkeling van het wijngebied dat plots geen afzetgebied meer had. Dat gold echter niet voor de regio’s het dichtst bij de havens aan de Middellandse Zee en de noordelijke wijngaarden die hun producten kwijt raakten in Lyon. In de middeleeuwen droeg de Kerk sterk bij aan het heropbloeien van de wijnbouw.

In de 13e eeuw schonk de Franse koning Lodewijk VIII het Graafschap Venaissin aan paus Gregorius X. Vanaf de 16e eeuw stelden de in Avignon huizende pauzen, die de wijn uit de regio maar al te graag lustten, alles in het werk om rond Avignon een uitgestrekte wijngaard aan te planten. Johannes XXII, de tweede van de zeven pauzen van Avignon, liet zijn zomerverblijf bouwen in … Châteauneuf du Pape. Benedictus XII, de derde paus van Avignon, begon met de bouw van het Palais des Papes.

De wijnboeren van de vallei van de Rhône waren zeer gehecht aan de kwaliteit van hun wijnen en hebben een grote rol gespeeld in het ontstaan van de Franse herkomstbenamingen. In de jaren 1930 ontpopte de vooruitziende Baron Le Roy zich als de Held van de herkomstbenaming. Deze wijnbouwer te Châteauneuf du Pape zette alle kenmerken van deze appellatie op schrift en verkreeg in 1933 de erkenning van Appellation d’Origine Contrôlée. De voorgelegde beschrijving stond daarna model voor alle toekenningen van AOC: afbakening van het appellatiegebied, druivenrassen, gebruiken, cultuurmethodes, minimaal alcoholgehalte, oogst.

250 km van het noorden naar het zuiden met 250 gemeenten. De wijngaarden van de vallei van de Rhône zijn meer dan een ontdekking waard, het is een grote lappendeken waarin als draait om één constante: de Rhône. Deze majestueuze rivier heeft de streek haar karakter en bodem gegeven. In deze streek tussen Vienne en Avignon, begrensd door het Centraal Massief, de Alpen en de zachte Middellandse Zee in het zuiden, krijgen de appellaties hun kracht van de zon en wind. Deze koesteren ze en geven de mogelijkheid aan alle wijnboeren om kwaliteitswijnen te produceren met respect voor de natuur. De wijnen worden gevormd en geïnspireerd door hun grote verscheidenheid aan druivenrassen en bodems en verleiden over de hele wereld wijnliefhebbers of mensen met goede smaak.