Gratis verzending van € 99,00 (Europa vanaf € 250,00)
Biologische en biodynamische wijnen
Unieke wijnen van eigen import
Bestellen vanaf 1 fles
 • Nederlands
 • Jet Stoop - 03 / Mar / 2017

  Welke aroma's proef jij in wijn? Gebruik de aromacirkel!

  Welke aroma's proef jij in wijn? Gebruik de aromacirkel!

  Om te kijken of je wijnproeven zelf leuk vindt, heb ik hier twee documenten om te kunnen oefenen!<br />
  Het proefnotitie-formulier is gemaakt om te noteren wat je ziet, ruikt en proeft. De aromacirkel is een cirkel waar veel geuren/aroma's op staan die je in wijn kunt herkennen.

  Er zijn vele cursussen en er is zelfs een vinologen opleiding waar je meer leert over wijnproeven. Natuurlijk valt er veel te leren maar het belangrijkste van wijnproeven is het herkennen van geuren en smaken. Hierbij is de geur het belangrijkste facet want die bepaalt voor 80% de smaak. Het onderscheiden van geuren en smaak leer je door veel te oefenen. 

  Klik Hier voor de AromaCirkel
  Klik Hier voor het Proefnotitie-formulier

   

  kijken
  Wat voor kleur heeft de wijn? Hieruit is bijvoorbeeld af te leiden of wijn jong of oud is. Jonge rode wijn is vaak paars terwijl oude rode wijn vaak een bruinrode kleur heeft. Bij witte wijn wordt de wijn vaak donkerder naarmate die ouder wordt. 
   

  Ruiken
  Wals (laat de wijn rondjes draaien in het glas) de wijn even voor je ruikt, hierdoor komen de aroma’s beter vrij. Wijn kan gesloten zijn. Dit betekent dat er vrijwel geen aroma’s vrijkomen. Wijn kan ook stuivend zijn wat juist het tegenovergestelde betekent, een geurexplosie!

  Daarnaast zijn er een paar factoren die voor de geur belangrijk zijn. Denk hierbij aan temperatuur. Bij een lage temperatuur komen er minder aroma’s vrij dan bij een hoge temperatuur.

  De aromacirkel is een hulpmiddel om aroma’s te herkennen. Je ruikt aan de wijn en je ruikt van alles maar wat is het nu precies dat je ruikt? Pak nu de cirkel erbij en vraag je af of je fruit ruikt. Zo ja, is het groen, citrus, rood, tropisch of gedroogd fruit? Op deze manier werk je van binnen naar buiten. Ga alle acht de basisaroma’s na (fruit, kruiden, plantaardig, chemisch, houtachtig, floraal en biologisch).
   

  Proeven
  Het leukste en leerzaamste is om samen te proeven! Zeg de geuren die je ruikt hardop, je zult zien dat anderen het herkennen of door jou suggestie op iets anders komen. Heb je fruit, kruiden of iets anders dat je denkt te ruiken in huis, neem dan de proef op de som. Kijk in de winkel naar producten en ruik eraan. Hoe meer je ruikt hoe beter je geur wordt ontwikkeld.

  Ruiken is het belangrijkste van wijnproeven. Ga hier maar eens mee beginnen.

  Het is tijd om te ruiken en proeven! Gewoon beginnen en genieten. Je hoeft niet bij het eerste glas alles goed te hebben.

  BewarenBewaren

  BewarenBewaren

  BewarenBewaren

  BewarenBewaren

  Laat een reactie achter

  What are your experiences? Read or write a review here.

  *Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  * Verplichte velden

  MijnWijnPlein 4,7 / 5 - 16 Reviews @ Google
  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »