Gratis verzending van € 99,00 (Europa vanaf € 250,00)
Biologische en biodynamische wijnen
Unieke wijnen van eigen import
Bestellen vanaf 1 fles
 • Nederlands
 • Jet Stoop - 01 / Jul / 2019

  5 jaar!!!

  5 jaar!!!

  MijnWijnPlein bestaat 5 jaar!!! Dit is het Houten Jubileum. Omdat wijn en hout onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, geef ik jullie verschillende weetjes over houtgebruik bij wijn.

  MijnWijnPlein bestaat 5 jaar!!!

  Dit is het Houten Jubileum. Wijn en hout zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden dus geef ik jullie verschillende weetjes over houtgebruik bij wijn. 

  Gallisch vernuft

  Aan de Romeinen danken we de wijnbouw, maar het waren de Galliërs die wijn voor het eerst vervoerden én opsloegen in houten vaten.

  Soorten hout

   De meest geschikte houtsoort voor wijnvaten is eiken; toch worden ook nog steeds andere soorten hout gebruikt, zoals kastanje en acacia.

  Zuurstof

  Het poreuze hout laat een klein beetje lucht door. En dat verzacht de tannines en de zuren. Het zorgt voor een wat zachtere en rondere smaak. Ook geeft het wat complexere aroma’s. Denk aan vanille, caramel of toast.

  Oude eiken

   Om het hout voor een wijnvat te leveren, moet een eik tussen de 180 en de 250 jaar oud zijn.

  Frans & Amerikaans

  Wat was nou dat verschil tussen Frans en Amerikaans eiken? Denk aan Claudia Cardinale versus Dolly Parton. Ingetogen elegant of zwoel en licht opdringerig. Allebei fijn hoor. Net hoe je pet staat.

  Barriques

  Dan is ook nog van belang hoe groot zo’n vat is. Simpel gezegd hoe groter het vat hoe minder groot de invloed van het hout. In de Bordeaux gebruikt men barriques. Vaten van 225 liter. Dat heeft veel meer invloed op de wijn dan een foeder. Dat is een vat van 600 liter.

  Toasten

  Het hout voor al deze vaten wordt gebogen om het vat rond te maken. Dat gebeurt door de planken te verhitten. Dat heet toasten. De mate van toasting is dan ook weer van invloed op de smaak. En om het nog iets ingewikkelder te maken. Hoe nieuwer het hout hoe groter de invloed die het vat heeft op de wijn.

  Laat een reactie achter

  What are your experiences? Read or write a review here.

  *Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  * Verplichte velden

  MijnWijnPlein 4,7 / 5 - 16 Reviews @ Google
  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »