Gratis verzending van € 99,00 (Europa vanaf € 250,00)
Biologische en biodynamische wijnen
Unieke wijnen van eigen import
Bestellen vanaf 1 fles
 • Nederlands
 • Jet Stoop - 16 / Jan / 2015

  Hoe combineer je wijnen met gerechten en andersom

  Hoe combineer je wijnen met gerechten en andersom

  Zoek een wijn bij een gerecht die een zelfde kracht en intensiteit heeft. De wijn mag een gerecht nooit overheersen, of omgekeerd omdat een van beide veel intenser is dan de ander. Ze moeten elkaar juist aanvullen. Als je een mooie wijn-spijs combinatie wil creëren kun je, je gerecht ook aanpassen of kiezen bij de wijn die je wil drinken. Als je de wijn nog niet kent, kun je hem proeven voor je gaat koken of je proeft de wijn tijdens het koken zodat je met gebruik van kruiden het gerecht kunt aanpassen aan de wijn.

  Hoe combineer je wijnen met gerechten en andersom
  Bij goede combinaties is er een gelijkenis in mondgevoel, concentratie van smaak en de complexiteit van de smaak.

  Zo maakt men onderscheid in:
  strak - filmend
  fris - rijp
  lage smaakintensiteit - hoge smaakintensiteit

  Strak en filmend
  Strakke smaken zijn smaken waar je een droge mond van krijgt. Dit zijn vaak zuren en bitteren smaken. Denk aan citroen, sterke thee, azijn, frisse geiten kaas en rauwe ui. Filmende smaken zijn smaken waar je juist speeksel van gaat ontwikkelen. Dit zijn vaak zoete en vette smaken. Honing, boter, room en zoete witte wijn. 

  fris en rijp
  Bij fris denk je al snel aan groente en fruit, bloemen. Bij rijpe smaken aan chocola, koffie, vanille, honing, noten, paddestoelen. 
  Rijp mag niet verward worden met rijpheid van bijvoorbeeld fruit. Fruit houdt altijd zijn frisse zuren ook al is het rijp. 
  De bereiding van een product is wel erg belangrijk. Bakken en grillen geven een duidelijke rijpere smaak. 

  lage smaakintensiteit - hoge smaakintensiteit 
  Hier gaat het om de hoeveelheid smaak. Is het een smaakexplosie of moet je goed proeven om iets waar te nemen. Als je wijn drinkt met een lage smaakintensiteit, en dit eet met iets met een hoge smaakintensiteit dan valt de smaak van de weg. Dit moet je dan ook proberen te voorkomen.

  Probeer deze 3 facetten in de gerechten en de wijn gelijk te houden. 

  Hier nog een paar voorbeelden. 
  Frisse en jonge witte wijn van Sauvignon Blanc, Gruner Veltliner of Champagne te combineren met frisse salades met een klassieke dressing van olijfolie, citroensap en azijn.  

  Volle witte wijn van Chardonnay, Semillon of Viognier met visgerechten, gevogelte en rijke salades.

  Intens en rijke witte wijn van Riesling of Chardonnay te combineren met haute cuisine gerechten met rijke complexe smaken zoals vis een rijke saus.

  Frisse droge rosé van Cinsault en Grenache met salades (bijvoorbeeld Niçoise) en uiteraard heerlijk bij kleine lichte tapas op het terras.

  Mild, zachte rosé van Cabernet Sauvignon, Malbec en Syrah met visgerechten, pasta’s en ook heel goed in te zetten bij de barbecue.

  Vriendelijke, lichte rode wijnen van Gamay, Cabernet Franc, Pinot Noir of Merlot met gegrild gevogelte, lichte pastagerechten en goed te drinken bij een kaasplateau.

  Volle rode wijnen van merlot, cabernet sauvignon, tempranillo, syrah, sangiovese met kruidige overschotels, sappige steak met pepersaus en pasta met tomatensaus.

  Rijke en complexe rode beroemde wijnen met Chateaux Briand met cantharellen, rijke wildgerechten met truffel en andere culinaire gerechten.

  Volle en zoete dessertwijnen met Tarte tatin, chocoladetaart en verschillende rijke volle kazen.

  Laat een reactie achter

  What are your experiences? Read or write a review here.

  *Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  * Verplichte velden

  MijnWijnPlein 4,7 / 5 - 16 Reviews @ Google
  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »