Wijn-spijs kerstdiner 2015

Wijn-spijs kerstdiner 2015

Wil jij heerlijk ontspannen kunnen genieten van kerstmis? Dan heb ik voor jou een kerstmenu samengesteld met bijpassende wijnen! Alle gerechten zijn van te voren te bereiden. Geen gestress dus met kerst in de keuken. De wijnen worden samen met de recepten bij je thuis afgeleverd.

Bestel hier je wijnen


Crémant de Loire - Domaine des Aubuisières

met Meloen geitenkaas bolletjes

Voor 4 personen

ingrediënten Meloen geitenkaas bolletjes
1 cantaloupemeloen
150g pistachenoten
200 g zachte geitenkaas 
spiesjes

Snij de meloen doormidden en verwijder de pitten
Maak bolletjes met behulp van een meloenboor / meloenbolletjeslepel.
Bedek de bolletjes meloen met geitenkaas en rol er mooie bolletjes van. 
Leg op een bord en koel voor 30 minuten in de vriezer.
Hak de pistachenoten
Haal de Geitenkaas bolletjes uit de vriezer en rol ze met je handen zodat de buitenkant iets opwarmt. Rol ze door de pistachenootjes, snijd ze door de midden en prik er een prikkertje in.


2013 - Châteauneuf-du-Pape Blanc - Patrice Magni
met Kalfsvlees met tonijnmayonaise

Voor 4 personen

IngrediëntenKalfsvlees met tonijnmayonaise
500g kalfslende
1 eidooier
1 eetlepel mosterd
1 eetlepel witte wijnazijn
200ml neutrale olie
5 ansjovisfilets
1 eetlepel kappertjes
150g tonijn in olijfolie
150 gr sla
1 eetlepel witte wijnazijn
2 eetlepels olijfolie
zout en peper

Breng het vlees op smaak met zout en peper en wikkel het strak in plasticfolie.
Zet een pan met water op en laat het koken. Leg het vlees dat is ingewikkeld met plasticfolie in het kokend water voor 20 minuten. Laat het vlees  zeker een uur afkoelen buiten de koelkast. Zet het daarna in de koelkast. 

Klop de azijn met de mosterd en de eidooiers romig. Maak op smaak met een beetje zout en peper. Voeg al kloppend, druppelsgewijs de olie toe. Als je dit te snel doet gaat de mayonaise schiften. Neem dus je tijd en klop stevig door tot de mayonaise vol en romig is. Proef of je hem lekker vind. Anders eventueel op smaak brengen met nog een beetje zout en peper.

Doe de 5 ansjovisfilets, 1 eetlepel kappertjes en de 150g tonijn in een schaal en mix met een staafmixer tot een gladde saus. Voeg een beetje water toe als het niet goed mengt. 

Voeg de saus en mayonaise samen en breng op smaak met zout en peper.

Snij dunne plakken. Leg een plak vlees opgevouwen met sla op het bord, schep er een wat tonijnmayonaise op, Leg een tweede plak vlees opgevouwen met sla er boven op en serveer extra saus er apart bij. 


2008 - Orfeo - Prieure La Chaume
met Kalkoen in bladerdeeg met cranberry's en paddestoelen

Voor 4-6 personen

IngrediëntenKalkoen in bladerdeeg met cranberry's en paddestoelen
250 gram cranberry’s, 
sinaasappelschil, 
sinaasappelsap, 
50 gram suiker, 
100 ml water, 
laurierblad 
rozemarijn 
tijm
peper & zout
Kalkoenborstfilet ca 1kg of meer
15-25g eekhoorntjesbrood (paddestoelen) vers of gedroogd 
6 plakken gerookte bacon
600g (kastanje) champignons
2x pakje bladerdeeg 500g 
Ei 
boter
olijfolie

Kalkoen in bladerdeeg door Jamie Oliver in zijn kerstspecial Christmas with Bells on heb ik een paar jaar geleden voor kerst gemaakt. Lekker traditioneel kalkoen eten met kerst. Het voordeel van dit recept is dat je geen grote oven hoeft te hebben, geen 20 personen hoeft uit te nodigen en dat je niet aan een smaakloos stuk droge kalkoen zit tijdens je kerstdiner.  

Voorbereiding
De cranberrycompote heb ik zelf gemaakt omdat ik de compote uit de winkel te zoet vind. Karamelliseer de suiker in de pan. Voeg het water toe en als de karamel is opgelost de doe rest van de ingrediënten in een pan en zet deze op een laag vuur tot de cranberry's kapot gekookt zijn. Dit duurt ongeveer een 15 tot 20 minuten. Zorg ervoor dat het vocht uit de compote is verdampt. Dit maakt het vullen van de kalkoenborst makkelijker. Laat de compote koud worden.

Maak een inkeping in de kalkoenborst. De bedoeling is dat je in de kalkoenborstfilet een opening maakt om de compote in te doen. Vul de opening met compote. 
Dichtmaken met prikkers zodat de compote blijft zitten. wrijf het vlees in met peper, zout, tijm en olijfolie en zet het vlees dan in de oven op 180 graden voor ca 70 minuten.

Wel het eekhoorntjesbrood in heet water als je voor de gedroogde versie hebt gekozen. Snij de kastanjechampignons heel fijn. Snij 6 plakken gerookte bacon klein en bak de bacon in olijfolie totdat het bruin krokant is. Voeg voor de laatste 30-45 seconde de rozemarijn toe. Leg de bacon en rozemarijn apart en doe de 600 gram gesneden champignons in het vet van de bacon met zout en peper en voeg de kleingesneden porcini toe en een beetje van het kookvocht. Niet alles vanwege de korrelige stukjes onderin. Bak de paddestoelen tot al het vocht verdampt is en voeg de bacon en rozemarijn toe. Nu eerst alles af laten koelen tot het echt koud is anders word het werken met bladerdeeg veel lastiger.

Rol de 2 pakjes bladerdeeg uit tot grote vellen 1 zo groot als een schoenendoos voor de bodem en de ander iets groter omdat die over de kalkoen heen gaat. Leg het kleinere uitgerolde bladerdeegvel onderop en maak een bedje van de helft van de paddestoelen om de kalkoenborst op te leggen. Leg de kalkoenborst erop en smeer de rest van de paddestoelen om de kalkoen heen. Smeer de randen van het bladerdeeg in met geklopt ei. Leg het grotere bladerdeegvel over de kalkoen heen. druk het bladerdeeg goed aan zodat er geen luchtbellen tussen de paddestoelen en het bladerdeeg zitten. Snij het teveel aan bladerdeeg rondom weg zodat  je een rand van ca. 4cm over houd en vouw deze rand dicht. Druk de randen van het bladerdeeg goed aan en gebruik hiervoor eventueel een vork. Smeer de bovenkant in met ei en hij kan de koelkast in.

Dit is allemaal een dag eerder te doen en de kalkoen kan gewoon een nacht in de koelkast wachten tot de dag dat je dit feestmaal gaat nuttigen.
Alles is gereed. Zet je kalkoen in een voorverwarmde oven op 180 graden celcius voor 50-60 minuten. Uit de oven even 10 minuten laten staan en daarna serveren door in plakken (ca 1,5cm) te snijden. 

Bron
Jamie Oliver`s christmas with bells on series



2007 - Sauternes - Château Roumieu
met Appeltaart met vanille-ijs

Voor 10 personenAppeltaart met vanille-ijs

Ingrediënten
50 g bloem
8 eieren
155 g suiker
90 g Maizena1 zakje vanillesuiker
2 el. eetlepels calvados
50 cl melk
50 cl slagroom
4 appels
1 theelepel kaneel

Meng de bloem, maïzena, suiker en zout in een kom. Meng de eieren, slagroom, calvados en koude melk. Voeg de droge en vloeibare ingrediënten bij elkaar en meng goed door elkaar. Schil de apples, verwijder het klokhuis en snijd in stukjes. Vet en bloem een taartvorm. leg de stukjes apples in de vorm. Strooi wat kaneel over de appels. Giet het beslag over de appels. Bak in een voorverwarmde oven bij 200 ° C gedurende 20 min-30 min

Serveer met een bolletje ijs.

Smakelijk eten!!

Bestel hier je wijnen

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden