Gratis verzending voor orders boven €149,00 Meer informatie

Go to account settings
Biologisch — 18 Mar 2022

Wat maakt wijn biologisch

Wat maakt wijn biologisch

Biologische wijn is wijn die geproduceerd is volgens Europees vastgestelde regels. Deze regels gelden zowel voor de productie als voor de vinificatie; het wijn maken. Ze zijn ook van toepassing op biodynamische wijn. In Nederland controleert de SKAL óók de biologische importeurs. Je kunt dus stellen dat biologische wijn minstens twee keer gecontroleerd is, voordat het op de markt komt. Je herkent biologische wijnen aan het Europese bio-keurmerk, een groene rechthoek met een blaadje erin. 

Maar wat maakt wijn biologisch? 
Biologische wijnen worden gemaakt met respect en liefde voor de natuur. De wijnmakers gebruiken de aarde, maar putten deze niet uit. Zij werken vanuit de samenhang tussen plant, dier, mens en milieu. Er wordt geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen en ook niet van kunstmest. In plaats daarvan kiest de biologische wijnmaker voor natuurlijke oplossingen, zoals lieveheersbeestjes die bladluizen lusten en biologische of organische meststoffen.

Door in de wijngaarden bloemen, kruiden en grassen te planten, worden op natuurlijke wijze schadelijke insecten en schimmels geweerd. Onze wijnmakers geloven dat een gezonde en levendige wijngaard ook een levendige wijn oplevert. Voor hen is de natuurlijke balans van groot belang. 

Ook in de wijnkelder werken de wijnmakers op biologische wijze. Er wordt bijvoorbeeld in de regel minder sulfiet aan de wijnen toegevoegd. Het sulfiet dat ontstaat tijdens het vergistingsproces, is voor de biologische wijnmaker soms zelfs al voldoende om een mooie wijn te creëren. Een wijn die in veel gevallen ook nog eens lang houdbaar is. Daarnaast worden regelmatig levende gistcellen toegevoegd in plaats van gedroogde om het vinificatieproces te ondersteunen. De levende gistcellen worden bijvoorbeeld verkregen uit eerder geoogste druiven, die de wijnmaker met behulp van warmte snel heeft laten vergisten. Deze cellen kunnen dienen als ‘starter’ voor de vergisting tijdens het vinificatieproces. Tijdens het wijnmaken mogen geen synthetische of kunstmatige additieven aan de wijn worden toegevoegd om de houdbaarheid, de kleur en de smaak van de wijn te sturen.

De wijnmakers worden zowel op het land als in de kelder beoordeeld alvorens ze het keurmerk krijgen.

Waarom kiezen voor biologische wijnen? 
Iedereen heeft zijn eigen redenen om te kiezen voor biologische wijnen. Voor onze wijnmakers is de keuze voor de biologische werkwijze simpel. Door zo optimaal mogelijk samen te werken met de natuur, maken zij de meest mooie en karaktervolle wijnen. Waarbij de wijn een weerspiegeling is van het (mirco-)klimaat en het terroir waar de druiven groeien.
Kwaliteit gaat boven kwantiteit!

Wees de eerste om te reageren...

Your email address won't be visible to the public

Blijf op de hoogte van
onze wijnbelevenissen

We zullen je niet spammen!

Winkelmand — 0

You cart is currently empty

Login | Registreer

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »