Gratis verzending voor orders boven €149,00 Meer informatie

Go to account settings
BiodynamischduurzaamorganischePaardenWijngaard — 19 Jan 2020

Waarom worden er steeds meer paarden gebruikt in de wijnbouw?

Waarom worden er steeds meer paarden gebruikt in de wijnbouw?

Paar jaar geleden tijdens mijn WSET opleiding, gaf één van de docenten aan dat gebruik van paarden in de wijnbouw alleen voor de show is. Het zou  inefficiënt zijn, kostend verhogend werken, er zou geen markt voor zijn en daarom onnodig.

Vreemd, vooral omdat we hard werken met elkaar om onze samenleving duurzamer te maken.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de wijnbouw nagenoeg ingestort in Frankrijk. Vele wijnmakers moesten weer vanaf de grond opbouwen na de verwoestende oorlog, door diefstal van de Wijn of gedwongen verkoop aan de Duitsers. Opnieuw beginnen betekende voor veel wijnboeren gebruik maken van de moderne middelen die voor handen waren, door de technologische ontwikkeling in de landbouw na de oorlog.

De tractor nam zowel de plaats in van het paard, als de handenarbeid. Daarnaast had het paard dagelijkse verzorging nodig en kan een tractor niet ziek worden. Het gebruik van veel additieven zowel in de wijngaard als wel in de wijnkelder was flink ingeburgerd, de wijn werd toch gemaakt in de kelder en niet in de wijngaard?*

 

Foto: Jean-Paul Krebs

 


In de jaren 80-90 kwam hier langzaam verandering in, al werden de organische en biodynamische wijnmakers toen nog gezien als enorme geitenwollen sokken met enorme baarden en puntmutsen!  Zoals sommigen nu tegen de natuurlijke wijnmakers aankijken. Met dit veranderingsproces kwamen de paarden ook weer terug in de wijngaard. Het paard zou de grond minder aanstampen dan een zware tractor, waardoor er meer gelucht wordt, de micro-organismen, insecten en ander leven meer ruimte krijgen om te ontwikkelen. De bodem van de wijngaard is naast de wijnstok het belangrijkste aandachtspunt van de organische/biodynamische wijnboer. Hij of zij streeft ernaar de bodem zo gezond en vitaal mogelijk te krijgen en te houden. Zo houdt de bodem een goede structuur, blijft het rijk aan voedingsstoffen, bevat het veel activiteit van micro-organismen en houdt de wijngaard gezonder. Ook op lange termijn. Door de vele loonwerkers met paarden, is het voor bijna iedere wijnboer bereikbaar om op deze manier zijn wijngaard te bewerken.

Biodynamische wijnmaker Jean-Paul Schmitt: “80% van de wijn wordt gemaakt in de wijngaard en 20% gebeurt in de wijnkelder!”

 

De tractor industrie in de wijnbouw heeft natuurlijk ook niet stil gezeten. Door het ontwikkelen van steeds lichtere tractoren, ontstaan hier ook mogelijkheden en in samenspel met de paarden is er een mooie en gezonde balans te vinden. De totale wijngaard en vooral de bodem heeft hier baat bij, dit zal alleen maar ten goede komen aan de wijn.

 

 

Paarden aan het werk in de wijngaard van Domaine Boiron

 

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Wees de eerste om te reageren...

Your email address won't be visible to the public

Blijf op de hoogte van
onze wijnbelevenissen

We zullen je niet spammen!

Winkelmand — 0

You cart is currently empty

Login | Registreer

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »