• Biologische & biodynamische wijnen
  • Unieke wijnen van eigen import
  • Gratis bezorging vanaf €99,00

4.7Out of 17 Reviews

Waar puur genieten een biologische keuze is

Jet Stoop - 16 / Oct / 2014

Vinificatie van mousserende wijn

Bij de vinificatie van mousserende wijn vinden de volgende stappen plaats: ontstelenen, schilweking, persen, voorklaren, fermenteren, rijpen, assembleren, tirage, tweede fermentatie op fles, rijping, remuage, dégorgement, toevoegen liqueur d'expédition.

Vinificatie van mousserende wijn
Blog

Méthode traditionnelle is een methode waarbij eerst een normale basiswijn wordt gemaakt. Dit gebeurt volgens de normale vinificatie.
De volgende stap is om deze basiswijnen te assembleren. Door het assembleren van de verschillende basiswijnen op basis van druivensoorten, terroirs en oogstjaren, kan een wijnmaker elk jaar dezelfde smaak creëren.
De derde fase is de beroemde 'tweede gisting op fles'. De wijn wordt samen met een mengsel van wijn, suiker en gistcellen op fles gedaan en afgesloten met een kroonkurk. De suiker en de nieuwe gistcellen zullen gaan gisten waardoor er alcohol en koolzuurgas ontstaan. Dit koolzuurgas kan niet ontsnappen en er zullen dus bubbels in de wijn ontstaan. De gistcellen sterven al en vormen een laagje lie op de bodem. Zo zal de mousserende wijn een periode rijpen. Aan de hand van wetgeving is voor ieder gebied bepaald wat de minimale periode is. 

In de volgende fase zal de lie van de bodem naar de hals van de fles worden verplaatst. Dit gebeurt door remuage. De fles wordt steeds gedraaid en steeds iets meer op de kop gezet. Als alle lie in de kroonkruk zit gaat de hals van de fles door een bad van -20°C. De kroonkurk wordt verwijderd en de prop lie schiet eruit. Hierna wordt een 'liqueur d'expédition' aan mousserende wijn toegevoegd. Dit is een mengsel van wijn en suiker, en is voor elke wijnhuis anders en is het geheim van de smid. Deze bepaald ook de smaakstyle droog of zoet.

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Eerder bekeken

Het laatste nieuws op ons blog

  • Genieten met de paasddagen 
    03 / Apr / 2020

    Jet Stoop - 16 / Oct / 2014

    Genieten met de paasddagen 

  • Waarom worden er steeds meer paarden gebruikt in de wijnbouw?
    19 / Jan / 2020

    Jet Stoop - 16 / Oct / 2014

    Waarom worden er steeds meer paarden gebruikt in de wijnbouw?

  • Wijnen en gerechten voor de feestdagen
    01 / Dec / 2019

    Jet Stoop - 16 / Oct / 2014

    Wijnen en gerechten voor de feestdagen

  • Geschenk met een verhaal
    23 / Nov / 2019

    Jet Stoop - 16 / Oct / 2014

    Geschenk met een verhaal

  • Het mocht allemaal geen naam hebben... WZN
    20 / Oct / 2019

    Jet Stoop - 16 / Oct / 2014

    Het mocht allemaal geen naam hebben... WZN

  • Vinificatie van witte wijn
    19 / Aug / 2019

    Jet Stoop - 16 / Oct / 2014

    Vinificatie van witte wijn

  • Chablis, het oesterwater en het noordelijkste wijngebied van de Bourgogne
    04 / Aug / 2019

    Jet Stoop - 16 / Oct / 2014

    Chablis, het oesterwater en het noordelijkste wijngebied van de Bourgogne

  • 5 jaar!!!
    01 / Jul / 2019

    Jet Stoop - 16 / Oct / 2014

    5 jaar!!!

  • Elian Da Ros, eigenzinnige wijnmaker uit  de Côtes-du-Marmandais.
    21 / Jun / 2019

    Jet Stoop - 16 / Oct / 2014

    Elian Da Ros, eigenzinnige wijnmaker uit de Côtes-du-Marmandais.

  • Nederlands Kampioen Blindproeven 2019  - "The road to France"
    31 / May / 2019

    Jet Stoop - 16 / Oct / 2014

    Nederlands Kampioen Blindproeven 2019 - "The road to France"

Login | Registreer

Wachtwoord vergeten?

  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
MijnWijnPlein 4,7 / 5 - 16 Reviews @ Google
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »