• Biologische & biodynamische wijnen
  • Unieke wijnen van eigen import
  • Gratis bezorging vanaf €99,00

4.7Out of 16 Reviews

Waar puur genieten een biologische keuze is

Rob Verhage - 14 / Apr / 2018

Uniek door eenheid in verscheidenheid.

Terugblik: Unieke wijnen proeverij van MijnWijnPlein, Propola en Los Sueños de Lo Capitán op 7 april 2018<br />

Uniek door eenheid in verscheidenheid.
Blog

Unieke wijnen proeverij van MijnWijnPlein, Propola en Los Sueños de Lo Capitán op 7 april 2018

Op zaterdag 7 april bereikt de temperatuur in Nederland voor het eerst in 2018 twintig graden. Het zijn ideale weersomstandigheden voor de proeverij in Werkendam die georganiseerd is door drie zelfstandige wijnimporteurs en zich richt op Frankrijk, Spanje en Italië. We worden verwelkomd door Valérie Beyer, één van de uitgenodigde onafhankelijke wijnmakers van wie de importeurs hun wijnen betrekken. Haar Domaine Emile Beyer bevindt zich in Eguisheim en is al veertien generaties lang in haar familie. Terwijl Valérie ons als eerste verrassend een rode Elzasser Pinot Noir inschenkt vertelt ze over de geschiedenis en de filosofie van hun wijnbouw. Haar verschijning en haar verhaal zijn als de wijnen die zij heeft meegebracht: elegant en bescheiden aan de buitenkant en veelzijdig en diepgaand van binnen. Haar crémant zonder toegevoegde suiker laat zich gemakkelijk meten met mooie champagnes en maakt nu onze mond gereed voor Elzasser klassiekers: een subtiele Pinot Blanc, een stuivende Pinot Gris en twee Rieslings die in niets op elkaar lijken, behalve op hun etiket. De wijnen hebben zeer distincte smaken maar verraden allemaal de passie, de zorgvuldigheid en de bekwaamheid van de wijnmaker.

mijnwijnplein domaine emile beyer wijnproeverij unieke wijnimporteurs

Op de zonovergoten binnenplaats verkennen we vervolgens de Franse witte wijnen uit het assortiment: vrijwel alle wijnen hebben een uitblinkend kenmerk. Zo is er de uitgesproken frisheid van de ‘Clandestin’ Sauvignon blanc, de subtiliteit van de Sancerre en de mooie dikte van de Vouvray-Chenin blanc. Ook nu is de aandacht van de wijnmaker onmiskenbaar.


Het is een kleine stap van de Franse witte naar de Italiaanse. Deze wijnen zijn kruidiger en schuwen een bittertje niet, maar zijn zonder uitzondering door hun gelaagdheid mooi in balans. De vriendelijke Roero Arneis van Cornarea en de prachtig prikkelende Verdicchio en Tabano Bianco van Montecappone zijn slechts enkele voorbeelden van deze verwennerijen.


Ondanks het prachtige lenteweer duiken we de kelder in waar de rode wijnen en enkele rosées aangeboden worden. Verbaasd realiseren we ons dat we pas op de helft van de bijna vijftig aangeboden wijnen zijn terwijl we ruim anderhalf uur geleden aankwamen. Daar zijn de gastvrouwen en -heren de schuld van: zij praten zonder haast met iedereen, laten ieder zich welkom voelen en bieden alle tijd en gelegenheid om te genieten van de door hun zo zorgvuldig samengestelde selectie. Dat sommige gasten hun glas tot ver over de helft vullen en het begrip ‘proeven’  wat uitrekken, bekijken zij met een glimlach. De sfeer is bijzonder goed en ieder beleeft de middag op zijn of haar eigen manier. Het lukt ons zelfs bijna om ons gezicht in de plooi te houden als we een gast horen analyseren: ‘ik ben dol op Tannat, maar ik haat tannines’.


De vijf rosées blijken afkomstig uit de drie landen en zijn zoals de eerder geproefde Elzasser witte wijnen: veelzijdig, bijzonder en veel complexer dan je van rosé gewend bent. Variërend van de ui-kleurige Provence met een zacht framboosje tot de krachtpatser ‘Rosa-ae’ uit Abruzzen.


We proeven een aantal Franse rode wijnen, waar vooral de complexe ‘Suivi des Fées’ uit Brulhois een diepe indruk achterlaat. Zeer vermeldenswaardig is de acht stappende tellende voettocht door Spanje die hierop volgt. Bij iedere fles stijgt de intensiteit en de complexiteit en verschilt de smaak van de vorige. Misschien zijn het de ronde tannines, de chocoladetonen of het diep rode fruit die de wijnen met elkaar verbinden. Of is dit toch wederom het gevolg van geestdriftige en gewetensvolle wijnmakerij.


Terug op beide benen als we tot slot de Italiaanse rosso’s verkennen: als eerste een Nebbiolo met stevige tannines en een karakteristieke smaak van zure kersen. Ook de Valpolicella en de Chianti classico verrassen door hun diepgang. De Montepulciano d’Abruzzen bevat hetzelfde spannende stinkertje als zijn rosé zusje dat we eerder proefden. Beide komen van Torre dei Beati. Maar als we tot slot kennis maken met twee van Gabbas Cannonau’s - de ‘Lillové’ en de ‘Dule’ - worden we bijna letterlijk op de knieën gedwongen. Van ontzag dan wel. Want natuurlijk hebben we steeds netjes alles uitgespuugd.


We kijken terug op een prachtige proeverij van drie importeurs met ieder hun eigen land en ieder hun eigen stijl. MijnWijnPlein met hun elegante en trotse Fransen, Propola met zijn uitdagende en complexe Italianen en Los Sueños de Lo Capitán met hun authentieke en weelderige Spanjaarden zijn ieder uniek in hun visie. Daarnaast zijn ze in harmonie met elkaar door hun keuze voor en herkenning van kwaliteit van de wijn, eerbied voor de natuur en eerlijkheid van de wijnmakers.

Rob Verhage

BewarenBewaren

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Eerder bekeken

Het laatste nieuws op ons blog

  • Genieten met de paasddagen 
    03 / Apr / 2020

    Rob Verhage - 14 / Apr / 2018

    Genieten met de paasddagen 

  • Waarom worden er steeds meer paarden gebruikt in de wijnbouw?
    19 / Jan / 2020

    Rob Verhage - 14 / Apr / 2018

    Waarom worden er steeds meer paarden gebruikt in de wijnbouw?

  • Wijnen en gerechten voor de feestdagen
    01 / Dec / 2019

    Rob Verhage - 14 / Apr / 2018

    Wijnen en gerechten voor de feestdagen

  • Geschenk met een verhaal
    23 / Nov / 2019

    Rob Verhage - 14 / Apr / 2018

    Geschenk met een verhaal

  • Het mocht allemaal geen naam hebben... WZN
    20 / Oct / 2019

    Rob Verhage - 14 / Apr / 2018

    Het mocht allemaal geen naam hebben... WZN

  • Vinificatie van witte wijn
    19 / Aug / 2019

    Rob Verhage - 14 / Apr / 2018

    Vinificatie van witte wijn

  • Chablis, het oesterwater en het noordelijkste wijngebied van de Bourgogne
    04 / Aug / 2019

    Rob Verhage - 14 / Apr / 2018

    Chablis, het oesterwater en het noordelijkste wijngebied van de Bourgogne

  • 5 jaar!!!
    01 / Jul / 2019

    Rob Verhage - 14 / Apr / 2018

    5 jaar!!!

  • Elian Da Ros, eigenzinnige wijnmaker uit  de Côtes-du-Marmandais.
    21 / Jun / 2019

    Rob Verhage - 14 / Apr / 2018

    Elian Da Ros, eigenzinnige wijnmaker uit de Côtes-du-Marmandais.

  • Nederlands Kampioen Blindproeven 2019  - "The road to France"
    31 / May / 2019

    Rob Verhage - 14 / Apr / 2018

    Nederlands Kampioen Blindproeven 2019 - "The road to France"

Login | Registreer

Wachtwoord vergeten?

  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
MijnWijnPlein 4,7 / 5 - 16 Reviews @ Google
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »