• Biologische & biodynamische wijnen
  • Unieke wijnen van eigen import
  • Gratis bezorging vanaf €99,00

4.7Out of 17 Reviews

Waar puur genieten een biologische keuze is

Jet Stoop - 01 / Jul / 2019

5 jaar!!!

MijnWijnPlein bestaat 5 jaar!!! Dit is het Houten Jubileum. Omdat wijn en hout onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, geef ik jullie verschillende weetjes over houtgebruik bij wijn.

5 jaar!!!
Blog

MijnWijnPlein bestaat 5 jaar!!!

Dit is het Houten Jubileum. Wijn en hout zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden dus geef ik jullie verschillende weetjes over houtgebruik bij wijn. 

Gallisch vernuft

Aan de Romeinen danken we de wijnbouw, maar het waren de Galliërs die wijn voor het eerst vervoerden én opsloegen in houten vaten.

Soorten hout

 De meest geschikte houtsoort voor wijnvaten is eiken; toch worden ook nog steeds andere soorten hout gebruikt, zoals kastanje en acacia.

Zuurstof

Het poreuze hout laat een klein beetje lucht door. En dat verzacht de tannines en de zuren. Het zorgt voor een wat zachtere en rondere smaak. Ook geeft het wat complexere aroma’s. Denk aan vanille, caramel of toast.

Oude eiken

 Om het hout voor een wijnvat te leveren, moet een eik tussen de 180 en de 250 jaar oud zijn.

Frans & Amerikaans

Wat was nou dat verschil tussen Frans en Amerikaans eiken? Denk aan Claudia Cardinale versus Dolly Parton. Ingetogen elegant of zwoel en licht opdringerig. Allebei fijn hoor. Net hoe je pet staat.

Barriques

Dan is ook nog van belang hoe groot zo’n vat is. Simpel gezegd hoe groter het vat hoe minder groot de invloed van het hout. In de Bordeaux gebruikt men barriques. Vaten van 225 liter. Dat heeft veel meer invloed op de wijn dan een foeder. Dat is een vat van 600 liter.

Toasten

Het hout voor al deze vaten wordt gebogen om het vat rond te maken. Dat gebeurt door de planken te verhitten. Dat heet toasten. De mate van toasting is dan ook weer van invloed op de smaak. En om het nog iets ingewikkelder te maken. Hoe nieuwer het hout hoe groter de invloed die het vat heeft op de wijn.

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Eerder bekeken

Het laatste nieuws op ons blog

  • Genieten met de paasddagen 
    03 / Apr / 2020

    Jet Stoop - 01 / Jul / 2019

    Genieten met de paasddagen 

  • Waarom worden er steeds meer paarden gebruikt in de wijnbouw?
    19 / Jan / 2020

    Jet Stoop - 01 / Jul / 2019

    Waarom worden er steeds meer paarden gebruikt in de wijnbouw?

  • Wijnen en gerechten voor de feestdagen
    01 / Dec / 2019

    Jet Stoop - 01 / Jul / 2019

    Wijnen en gerechten voor de feestdagen

  • Geschenk met een verhaal
    23 / Nov / 2019

    Jet Stoop - 01 / Jul / 2019

    Geschenk met een verhaal

  • Het mocht allemaal geen naam hebben... WZN
    20 / Oct / 2019

    Jet Stoop - 01 / Jul / 2019

    Het mocht allemaal geen naam hebben... WZN

  • Vinificatie van witte wijn
    19 / Aug / 2019

    Jet Stoop - 01 / Jul / 2019

    Vinificatie van witte wijn

  • Chablis, het oesterwater en het noordelijkste wijngebied van de Bourgogne
    04 / Aug / 2019

    Jet Stoop - 01 / Jul / 2019

    Chablis, het oesterwater en het noordelijkste wijngebied van de Bourgogne

  • 5 jaar!!!
    01 / Jul / 2019

    Jet Stoop - 01 / Jul / 2019

    5 jaar!!!

  • Elian Da Ros, eigenzinnige wijnmaker uit  de Côtes-du-Marmandais.
    21 / Jun / 2019

    Jet Stoop - 01 / Jul / 2019

    Elian Da Ros, eigenzinnige wijnmaker uit de Côtes-du-Marmandais.

  • Nederlands Kampioen Blindproeven 2019  - "The road to France"
    31 / May / 2019

    Jet Stoop - 01 / Jul / 2019

    Nederlands Kampioen Blindproeven 2019 - "The road to France"

Login | Registreer

Wachtwoord vergeten?

  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
MijnWijnPlein 4,7 / 5 - 16 Reviews @ Google
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »