5 jaar!!!
MijnWijnPlein bestaat 5 jaar!!!
Dit is het Houten Jubileum. Wijn en hout zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden dus geef ik jullie verschillende weetjes over houtgebruik bij wijn.
Gallisch vernuft
Aan de Romeinen danken we de wijnbouw, maar het waren de Galliërs die wijn voor het eerst vervoerden én opsloegen in houten vaten.
Soorten hout
De meest geschikte houtsoort voor wijnvaten is eiken; toch worden ook nog steeds andere soorten hout gebruikt, zoals kastanje en acacia.
Zuurstof
Het poreuze hout laat een klein beetje lucht door. En dat verzacht de tannines en de zuren. Het zorgt voor een wat zachtere en rondere smaak. Ook geeft het wat complexere aroma’s. Denk aan vanille, caramel of toast.
Oude eiken
Om het hout voor een wijnvat te leveren, moet een eik tussen de 180 en de 250 jaar oud zijn.
Frans & Amerikaans
Wat was nou dat verschil tussen Frans en Amerikaans eiken? Denk aan Claudia Cardinale versus Dolly Parton. Ingetogen elegant of zwoel en licht opdringerig. Allebei fijn hoor. Net hoe je pet staat.
Barriques
Dan is ook nog van belang hoe groot zo’n vat is. Simpel gezegd hoe groter het vat hoe minder groot de invloed van het hout. In de Bordeaux gebruikt men barriques. Vaten van 225 liter. Dat heeft veel meer invloed op de wijn dan een foeder. Dat is een vat van 600 liter.
Toasten
Het hout voor al deze vaten wordt gebogen om het vat rond te maken. Dat gebeurt door de planken te verhitten. Dat heet toasten. De mate van toasting is dan ook weer van invloed op de smaak. En om het nog iets ingewikkelder te maken. Hoe nieuwer het hout hoe groter de invloed die het vat heeft op de wijn.