Is er een optimale sluiting voor de wijnfles?

  • Geplaatst op
  • Door Jet Stoop
  • Geplaatst in aroma, Kurk, Wijn
  • 0
Is er een optimale sluiting voor de wijnfles?

Het complexe oxidatieproces is een onderdeel van het ontwikkelingsproces van de wijn. Als we de wijn gedoseerd zuurstof geven, zien we tijdens het oxidatieproces vele voordelen. De manier waarop een fles is afgesloten bepaalt hoeveel zuurstof er in de wijn komt en dus hoe snel het verouderingsproces verloopt.

Kurk & wijn
Ik herinner me smaak van verse perziken, die ik vroeger plukte ik de tuin van mijn opa. Wat een smaak! De meeste voedingsmiddelen zijn het lekkers als ze zo vers mogelijk zijn. Een uitzondering hierop zijn de vele wijnen die daadwerkelijk tijd nodig hebben om te ontwikkelen en lekker te worden. Wijnmakers maken hier gebruik van en beïnvloeden de rijping onder andere door de juiste keuze van de kurk.

Wijn & zuurstof
Dr Andrew Waterhouse, hoogleraar Oenologie aan UC Davis, legt uit  hoe belangrijk de ‘kurk’ is voor het ontwikkelen van wijn. Het complexe oxidatieproces is een onderdeel van het ontwikkelingsproces. Wanneer wijn in aanraking komt met zuurstof, ontstaan er verschillende reacties - waardoor na verloop van tijd een geoxideerde wijn ontstaat, die een nootachtig aroma heeft. Dit kán de bedoeling zijn van de wijnmaker, maar dit proces doet afbreuk aan veel andere aroma’s.

Als we de wijn gedoseerd zuurstof geven, zien we tijdens het oxidatieproces vele voordelen. 
Zuurstof zorgt er voor dat zuren en tannines in de wijn verminderen waardoor de wijn minder zuur of bitter wordt. Als wijn zonder zuurstof wordt bewaard zal deze een onplezierig aroma van rotte eieren ontwikkelen. Een beetje zuurstof zal de geur van rotte eieren of verbrand rubber elimineren. Zuurstof reageert met de rode kleurstoffen uit de druiven, om zo stabiele pigmenten in de wijn te maken.


De manier waarop een fles is afgesloten bepaalt hoeveel zuurstof er in de wijn komt en dus hoe snel het verouderingsproces verloopt. Dit bepaalt wanneer de wijn op zijn “best" is.

Kurk & fles

Glas is een hermetisch afsluitbaar materiaal, wat betekent dat er geen zuurstof doorheen kan. Maar alle wijnflessen moeten een sluiting hebben die op zijn minst een beetje zuurstof doorlaat. De werkelijke hoeveelheid zuurstof die een sluiting doorlaat bepaalt hoe de ontwikkeling van de wijn verloopt. Een normale kurk laat ongeveer een milligram zuurstof per jaar door. Dit klinkt als een heel klein beetje, maar na twee of drie jaar, is het genoeg om het sulfiet, dat de wijnmaker heeft toegevoegd om de wijn te conserveren en tegen oxidatie te beschermen, af te breken.



Natuurkurk versus synthetische kurk & schroefdop.
Er zijn drie belangrijke soorten sluiting: De natuurkurk, de schroefdop en synthetische kurk. De natuurkurk sluiting verscheen ongeveer 250 jaar geleden. Deze verving de geoliede vodden en houten pluggen die hiervoor eerder werden gebruikt. Het creëerde de mogelijkheid om wijn te laten ontwikkelen. Tot 20 jaar geleden waren natuurkurken vrijwel de enige optie voor kwaliteitswijn. Natuurkurk wordt geproduceerd uit de schors van de kurkeik en kan elke 7 jaar worden geoogst gedurende de levensduur van de boom. De wijnkurk wordt gesneden van de buitenkant naar de binnenkant van de schors.
1% tot 2% van de kurken, besmet de wijn met trichloroanisole (TCA). Deze TCA, ruikt naar schimmel en ontstaat via een reeks chemische reacties in de fles. Bij wijn wordt deze geur vaak aangeduid met ‘kurk’. Dit is de reden waarom restaurants u laten proeven van de wijn voor het inschenken - om u te laten beoordelen of de wijn ‘kurk’ heeft.



Synthetische kurken zijn gemaakt van polyethyleen, hetzelfde materiaal waarvan melkflessen en kunststof buizen zijn gemaakt. Na jaren van onderzoek en ontwikkeling, hebben deze kurken dezelfde werking als de natuurkurk, met drie uitzonderingen: ze hebben geen TCA, ze laten een iets meer zuurstof door en ze laten een constante hoeveelheid zuurstof door.
Deze laatste uitzondering kan voor de wijnmaker een belangrijke reden zijn om deze kurk te gebruiken. Het is namelijk mogelijk om te voorspellen hoe de wijn in de loop van de tijd zal smaken. Nu kan de wijnmaker door middel van de juiste kurk de oxidatie snelheid van zijn wijn bepalen.
Schroefdoppen bestaan uit twee delen: de metalen schroefdop en de folie in de top, die de dop afdicht op de rand van de fles. De folie is het kritieke onderdeel, dat de hoeveelheid zuurstof, die doorgelaten wordt in de wijn, regelt. De kwaliteit van deze folies is de laatste jaren heel erg verbeterd. Vandaag de dag kun je dus een schroefdop vinden voor elk soort wijn, ook voor de betere bewaarwijnen. 



Is er een optimale sluiting voor de wijnfles?
Prestaties van de vervaardigde sluitingen voor de wijnfles, zijn uitstekend. Ze benaderen over het algemeen onze verwachtingen, die gebaseerd zijn op meer dan twee eeuwen gebruik van de natuurkurk.
Voor de wijn die je drinkt als aperitief, die je drinkt bij het eten of die je twee jaar bewaart, volstaat elke sluiting. De schroefdop en kunststof kurk vermijden de vervelende geur van ‘kurk’. In feite, wordt de keuze beïnvloed door de voorkeur voor het openen van de fles. Wil je het gemak van een schroefdop of wil je de ‘plop’ op het moment dat de kurk uit de fles komt?
Voor de bewaarwijnen is natuurkurk de enige sluiting waar we ervaring mee hebben. Dus is het veilig, om deze sluiting te kiezen.



Eeuwenlang hebben wijnmakers consequent gebruik gemaakt van nieuwe technologie om hun product te verbeteren: eikenhouten vaten, glazen flessen, moderne apparatuur om druiven te persen en micro-oxygenatie. De nieuw vervaardigde sluitingen hebben een aantal belangrijke voordelen en toch blijkt het moeilijk om natuurkurk te vervangen.

Bron: Winefolly geschreven door Dr. Andrew Waterhouse


Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden