Hoe proef jij je wijn? WijnProeven in 7 Stappen

Hoe proef jij je wijn? WijnProeven in 7 Stappen

Wijn proeven doet iedereen anders. We walsen, ruiken, nippen, slurpen, spugen enz. Hierna geef je je mening, dit kan van gewoon lekker tot uitgebreide monologen, en dan is de wijn geproefd. Hieronder leggen we in zeven makkelijke stappen uit hoe je het beste wijn kunt proeven.

1.  Bewonderen en het kiezen van de wijn:

blog wijnproeven in 7 stappen bewonderen

Hoe kies je een wijn? 

De keuze van de fles is afhankelijk van de kleur van het glas, het gewicht van de fles, wel of geen ziel en natuurlijk voorzien van kurk of schroefdop. De wijnboer maakt uiteindelijk de keuze van de fles, is de wijn een dure fles waard?

Op het etiket is vermeld de plaats, streek, en het land waar de wijn wordt gemaakt, de druivensoort, het jaartal, alcoholpercentage, wel of geen sulfiet toevoeging en wel of niet biologisch geteeld. Het ontwerp van het etiket geeft mede een gevoelswaarde. Het lastige is dat fles en het etiket slechts indicaties zijn van wat er waarschijnlijk in de fles zit. Zelf kijk ik alleen naar de informatie op het etiket en niet naar ontwerp. Dat zegt namelijk niks en is vaak door een marketing afdeling ontworpen. Ook houd ik niet van “merken”, deze grote namen maken de wijn duur en zeggen niet zoveel over prijs-kwaliteit. Vooral merken die verdacht veel lijken op een naam van een beroemd wijndomein, om zo te profiteren van hun faam, zijn vaak van mindere kwaliteit. Ook medailles maken de wijn duurder. Natuurlijk zijn ze beter dan de andere deelnemende wijnen, maar nergens is vermeld welke wijnen dit zijn. Ik vermijd ook coöperaties en wijnhandelaren, ook al weet ik dat er meerdere positieve uitzonderingen bestaan. Wel zoek ik naar wijnen met de naam van een wijnboer, een persoon met een duidelijke naam en contactgegevens op het etiket vermeld. Hiermee zegt de wijnboer trots: “Ik heb deze wijn gemaakt, is er een probleem, laat me het dan weten.”

De prijs is afhankelijk van de productiemethode: vindt het onderhoud handmatig of machinaal plaats? Is er sprake van biologisch of biodynamische teelt? Het rendement per hectare is mede bepalend voor de prijs : minder druiven per wijnrank komt ten goede aan de kwaliteit van de wijn en oudere ranken produceren minder, maar betere wijn. Hoe bepaalt men de winkelprijs van een fles wijn? Je betaalt niet alleen voor de wijn maar ook voor accijns en btw, transport, bottelen, distributie, verpakking, marketing en natuurlijk de winst. Dus bij een fles wijn van € 3,29 (1 liter) gaat € 1,24 direct naar de staat (accijns en BTW). Dit betekent dat er € 2,05 overblijft voor de rest. We rekenen €0,60 voor de verpakking. Er blijft nu nog €1,45. De winst van de verkoper en de wijnboer zijn nog niet meegerekend. Met andere woorden, de wijn zelf is zeer goedkoop ingekocht. De wijnboer krijgt er haast niets voor. Dit kan eigenlijk alleen indien de wijnboer kwantiteit verkiest boven kwaliteit…

2. Inschenken van de wijn:


blog wijnproeven in 7 stappen inscheken
De vorm van het glas moet onder breed zijn en geleidelijk naar boven taps toelopen. Hierdoor krijgt de wijn  ruimte om te ademen en kun je de aroma's goed opvangen in je neus. Een steel om het glas goed vast te houden is belangrijk, houd hier je glas dan ook vast en niet aan de kelk. Om de kleur van de wijn goed te kunnen beoordelen, is het belangrijk dat het glas helder, schoon en niet te dik is.

3. Het bekijken van de wijn: 

blog wijnproeven in 7 stappen kijken
De kleur vertelt iets over hoe ver de wijn geëvolueerd is: 
Jonge, droge witte wijn is bleek, lichtgeel met groene nuances. Naarmate de wijn ouder wordt, krijgt hij steeds meer gelere tonen. Zoete witte wijnen hebben van nature een hoge viscositeit. De kleur van dit type wijn varieert van geel tot intens goudgeel. Rosé bevat vele kleurnuances, van fonkelend roze tot aardbei en oranje. Bij rode wijn loopt de kleur van paars en purper bij jonge wijnen tot bruin en zelfs oranje bij oude wijnen.
Is de rand waterachtig, dan heb je veel kans dat je een jonge wijn hebt, is de rand bij een rode wijn bruiner, donkerrood, dan is de wijn op dronk. Naarmate de wijn té oud wordt neemt de kleur opnieuw af.

Tip: Voor het bepalen van de kleur, schenk je ongeveer 2 centimeter wijn in je glas. Je pakt het glas bij de steel en houdt hem tegen een witte achtergrond. De helderheid en de kleurnuances worden goed zichtbaar.

4. Walsen van de wijn: 

blog wijnproeven in 7 stappen walsen
Wals (laat de wijn rondjes draaien in het glas) de wijn even voor je ruikt. Tijdens het walsen vloeit de wijn door het glas en ontstaat er een groter wijnoppervlak, hierdoor komen de aroma’s beter vrij. Wijn kan gesloten zijn. Dit betekent dat er vrijwel geen aroma’s vrijkomen. Wijn kan ook stuivend zijn wat juist het tegenovergestelde betekent, een geurexplosie! Deze termen kun je gebruiken in je proefnotitie.

5. De geur van wijn:

blog wijnproeven in 7 stappen ruiken

De geur van een wijn noemt men ook wel het bouquet of de neus. Temperatuur van de wijn is belangrijk bij het ruiken. Bij een lage temperatuur komen er minder aroma’s vrij dan bij een hoge temperatuur. De geur is een belangrijk onderdeel van de smaakwaarneming en zegt veel over het karakter van de wijn. Een groot deel wat men proeft, komt voort vanuit de geur die wordt waargenomen.

De aromacirkel is een hulpmiddel om aroma’s te herkennen. Je ruikt aan de wijn en je ruikt van alles maar wat is het nu precies dat je ruikt? Pak nu de cirkel erbij en vraag je af of je fruit ruikt. Zo ja, is het groen, citrus, rood, tropisch of gedroogd fruit? Op deze manier werk je van binnen naar buiten. Ga alle acht de basisaroma’s na (fruit, kruiden, plantaardig, chemisch, houtachtig, floraal en biologisch)

Tip: Download gratis onze geur/aromarcirkel. klik hier 

6. De smaak van de wijn:


blog wijnproeven in 7 stappen proeven

Na de voorgaande stappen, komt de langverwachte slok om de smaak en de afdronk te kunnen beoordelen. Het proeven van een slok wijn bestaat uit drie fases. De aanzet: de smaak die je, meteen nadat de slok in je mond komt, waarneemt. Het mondgevoel: de dynamische indrukken in je mond. (o.a. bepaald door suikers, zuren en tannines). De afdronk: de smaak die na het wegslikken / uitspugen blijft hangen. We spreken van een goede afdronk als er ongeveer 10 seconden na het slikken nog een prettige smaak blijft hangen.

Tip: zoet proef je op de punt van de tong, zuur proef je vooral op de zijkant en bitter zit midden-achter op de tong.



7. Het slurpen van de wijn: 

blog wijnproeven in 7 stappen slupren
Bij het proeven van de wijn neem je een slok en zorg je ervoor dat je gehele tong en de rest van je mond in aanraking komt met de wijn. Om de wijn nog beter te kunnen proeven

Reacties

  1. Jet Stoop/MijnWijnPlein Jet Stoop/MijnWijnPlein

    Beste Jan
    Deze sommelier lijkt te weten wat hij doet, mits de eerste wijn qua kleur, smaak of geur de tweede wijn overtreft. Ga je van rood naar wit dan maak je je glas schoon met water of beter nog met de wijn die je gaat drinken. Water verdunt te wijn en vooral al je een hoeveelheid krijgt om te proeven dan kan dit de smaak beïnvloeden. Spoelen met de wijn die je gaat proeven / drinken is daarom altijd beter.
    Normaal gesproken is het van wit naar rood niet nodig. Er zijn natuurlijk uitzonderingen zoals gewurztraminer. Deze wijn heeft soms een hele overheersende geur en die wil je niet in je volgende wijn terugvinden. Smaak ben ik nog niet tegengekomen. Bij goed opbouwen van de wijnen is deze van de tweede toch vaak rijker, geconcentreerder dan de eerste.
    Ik hoop dat dit je vraag beantwoord.

    met vinieuze groet,
    Jet Stoop
    MijnWijnPlein

  2. Jan Ouwerkerk Jan Ouwerkerk

    Tijdens mijn fietsreis Amersfoort- Rome heb ik Siena aangedaan. Restaurant L'Oro di SienaVia Giuseppe Garibaldi 61/65, 53100, Siena, Italië. Hier fantastisch gegeten met een mooie rode wijn. Wijn proeven is mij bekend doch wat de sommelier deed voor voor mij iets nieuws. Schoongemaakte wijnglazen, een van de wijnglas werd een kleine hoeveelheid van de bestelde wijn ingeschonken. De wijn werd gewalst en daarna werd de gewalste wijn in het tweede glas wederom gewalst en indien nodig 3e, 4e glas nagelang het aantal personen welke de zelfde wijn drinken. Als reden gaf hij aan dat zo de eventuele verontreiniging in het glas worden verwijderd, en de smaak ten goed komt. Vraag: is dit spel of goed werk van de sommeliers.
    m.vr. gr.
    Jan Ouwerkerk

Laat een reactie achter
* Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden