• Biologische & biodynamische wijnen
  • Unieke wijnen van eigen import
  • Gratis bezorging vanaf €99,00

4.7Out of 16 Reviews

Waar puur genieten een biologische keuze is

Jet Stoop - 30 / Jul / 2017

bubbels, bubbels en nog eens bubbles!

Mede doordat twee van onze nieuwe wijnboeren, champagneboeren zijn, hebben wij de laatste weken veel bubbels gedronken. Alle nieuwe bubbels moesten geproefd worden en dan is het natuurlijk ook leuk en nuttig om deze nieuwe bubbels naast al bestaande bubbels te proeven.

bubbels, bubbels en nog eens bubbles!
Blog

Een goede reden om een blog te schrijven over bubbels ondanks dat het nog lang geen oud en nieuw is. Ik vind namelijk dat bubbels uitermate geschikt zijn voor bij warm weer en dat is de afgelopen weken bevestigd. Fris door de zuren en de bubbels. Maar bubbels blijven natuurlijk feestelijk en gezellig en zijn zeer goed te combineren met lekker eten. 

 

 

(Champagne Louis Huot)

 

Er zijn vele verschillende bubbels, in deze blog heb ik het over de bubbles die op traditionele methode worden gemaakt oftewel tweede gisting op fles. Eerst wordt er van de druiven een witte wijn gemaakt. Deze wijn gaat in de fles met wat extra gist en suiker. De fles wordt afgesloten kroonkurk en komt geduld om de hoek kijken. Net als bij het maken van witte wijn zal de gist met de suiker tot alcohol en koolzuur. Het koolzuur kan nu niet uit de fles en vermengt zich met de wijn. Hoe langer je deze laat liggen hoe fijner de mousse van de bubbel wordt.  (Infographic: Hoe Champgane wordt gemaakt.)

 

Door de fles langer te laten liggen wordt de bubbel steeds complexer en romiger. Dit laatste komt doordat de uitgegiste gistcellen nog steeds smaak afgeven. Hoe langer de bubbels dus na de gisting op fles blijven liggen hoe interessanter en verfijnder de bubbel wordt. Als de bubbel klaar is om gedronken te wordt de kroonkurk van de fles afgehaald en vervangen door een champagnekurk met muselet op de fles. In dit proces wordt ook de gistcellen uit de fles gehaald. 

 

In Frankrijk zijn er twee soorten bubbels, Crémant en Champagne. Het verschil tussen deze twee is het gebied waar de bubbel wordt gemaakt. In de Champagnestreek mag een ‘tweede gisting op fles’ Champagne worden genoemd. In de rest van Frankrijk noemen ze deze bubbel, Crémant. 

 

Zo heb je in de Elzas Crémant d’Alsace aromatisch en fris de blend aan druiven, in de Loire Crémant de Loire, strak en fris van de chenin blanc en in de Bourgogne, Crémant de Bourgogne, romig van de chardonnay. 

 

Voor een bubbel heb je niet speciaal, champagneglazen nodig. De geur en de bubbel komen wat mij betreft zelf beter uit in een niet al te groot tulpvormig wijnglas. Geen excuus meer dus, zoals bij mijn ouders, om die fles bubbels te laten staan voor oud en nieuw of die ene speciale gelegenheid. Lekker met elkaar of met vrienden van genieten. 

 

Wil je meer weten over bubbels? Neem eens een kijkje op www.MijnWijnPlein.nl om kennis te maken met het assortiment. En bel of mail gerust als we je kunnen adviseren.

 

     

Familie Philippe Gamet (Champagne Philippe Gamet)

 

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Eerder bekeken

Het laatste nieuws op ons blog

  • Genieten met de paasddagen 
    03 / Apr / 2020

    Jet Stoop - 30 / Jul / 2017

    Genieten met de paasddagen 

  • Waarom worden er steeds meer paarden gebruikt in de wijnbouw?
    19 / Jan / 2020

    Jet Stoop - 30 / Jul / 2017

    Waarom worden er steeds meer paarden gebruikt in de wijnbouw?

  • Wijnen en gerechten voor de feestdagen
    01 / Dec / 2019

    Jet Stoop - 30 / Jul / 2017

    Wijnen en gerechten voor de feestdagen

  • Geschenk met een verhaal
    23 / Nov / 2019

    Jet Stoop - 30 / Jul / 2017

    Geschenk met een verhaal

  • Het mocht allemaal geen naam hebben... WZN
    20 / Oct / 2019

    Jet Stoop - 30 / Jul / 2017

    Het mocht allemaal geen naam hebben... WZN

  • Vinificatie van witte wijn
    19 / Aug / 2019

    Jet Stoop - 30 / Jul / 2017

    Vinificatie van witte wijn

  • Chablis, het oesterwater en het noordelijkste wijngebied van de Bourgogne
    04 / Aug / 2019

    Jet Stoop - 30 / Jul / 2017

    Chablis, het oesterwater en het noordelijkste wijngebied van de Bourgogne

  • 5 jaar!!!
    01 / Jul / 2019

    Jet Stoop - 30 / Jul / 2017

    5 jaar!!!

  • Elian Da Ros, eigenzinnige wijnmaker uit  de Côtes-du-Marmandais.
    21 / Jun / 2019

    Jet Stoop - 30 / Jul / 2017

    Elian Da Ros, eigenzinnige wijnmaker uit de Côtes-du-Marmandais.

  • Nederlands Kampioen Blindproeven 2019  - "The road to France"
    31 / May / 2019

    Jet Stoop - 30 / Jul / 2017

    Nederlands Kampioen Blindproeven 2019 - "The road to France"

Login | Registreer

Wachtwoord vergeten?

  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
MijnWijnPlein 4,7 / 5 - 16 Reviews @ Google
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »