Gratis verzending voor orders boven €149,00 Meer informatie

Go to account settings
21 Aug 2015

Biologische Wijnbouw

Biologische Wijnbouw
Biologische Wijn

Biologische wijnbouw is een landbouwvorm waarbij nadrukkelijk rekening wordt gehouden met milieueffecten.  De striktere eisen hebben betrekking op de omgang met bestrijdingsmiddelen. Uitgangspunt van biologische wijnbouw is het idee dat het natuurlijke bodemleven de vruchtbaarheid van de grond verhoogt en dat dit leven beïnvloed kan worden. De meeste methoden proberen zo min mogelijk milieuschade aan te richten en zo mogelijk ecologische inzichten in te zetten voor een optimale productie. Belangrijk is om te werken aan de weerstand van planten door overmatige bemesting te vermijden. Soms passen biologische telers biologische bestrijding toe. Kunstmest mag niet worden gebruikt, natuurlijke mest zo min mogelijk. Onkruid wordt voor een groot deel met de hand of machinaal bestreden.

Biologische wijnen werden tot 2012 gewaarborgd door particuliere organisaties en brand managers. Bij de certificering werd alleen gekeken naar de biologische wijnbouw van druiven. De certificering ging niet over het proces, dat in de wijnkelder plaatsvond.  Sinds 2012 is de biologische wijnbouw in handen van de Europese ambtenaren en wordt het gehele proces van wijnmaken in de certificering meegenomen.

Jammer genoeg zitten er nog steeds gaten in de wetgeving. ‘De bescherming van de wijngaard wordt alleen gemaakt met “natuurlijke" producten, zoals zwaveldioxide en kopersulfaat’ . Jammer genoeg zijn zwaveldioxide en kopersulfaat wel natuurlijke stoffen maar ook zeer gevaarlijk en zelfs giftig. 

Europees logo voor biologische producten

Wees de eerste om te reageren...

Your email address won't be visible to the public

Blijf op de hoogte van
onze wijnbelevenissen

We zullen je niet spammen!

Winkelmand — 0

You cart is currently empty

Login | Registreer

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »