Gratis verzending voor orders boven €149,00 Meer informatie

Go to account settings
biologisch-dynamischeProevensmaakWijn — 19 Oct 2018

Beïnvloeden maan- en astrologische invloeden de smaak van wijn?

Beïnvloeden maan- en astrologische invloeden de smaak van wijn?

Iedereen kent het, je komt terug van vakantie met flessen wijn die je in een wijngaard in de Provence heerlijk hebt geproefd. Alleen na een paar maanden ontdek je dat de smaak op mysterieuze wijze is verdwenen

Er zijn vele omstandigheden die de smaak van wijn beïnvloeden. Zon, temperatuur, omgeving, gemoedstoestand, geur, kleur en geluid zijn maar een paar voorbeelden die me zo te binnen schieten. 

De biologisch-dynamische landbouw, erkent dat de maan- en astrologische invloeden op aarde en planten, de smaak van de wijn beïnvloeden. Wijn smaakt het best op fruit- en bloemrijke dagen en is niet optimaal op blad- en worteldagen. Of je deze ideeën nu intrigerend of helemaal bizar vindt, probeer ze een keer. Jullie willen toch ook optimaal genieten van die mooie fles wijn. 

Waar heb ik het in vredesnaam over? En wat hebben maancycli en sterrenconstellaties ermee te maken? Hier een hele eenvoudige, voor sommige misschien iets te eenvoudige, uitleg over hoe dit werkt:
De beweging van de maan beïnvloedt meer dan alleen de getijden. Het beïnvloedt alle levende, groeiende dingen op aarde. En omdat wijn in een fles een levend, ademend organisme is, beïnvloeden de ritmes van de maan het ook.

Om de twee of drie dagen passeert de maan een andere twaalf sterrenconstellaties van de dierenriem, van Ram tot Vissen. Uit astrologie weten we dat elke constellatie wordt geassocieerd met een element: aarde, lucht, water, vuur. In de biologisch-dynamische landbouw komen de twaalf sterrenbeelden en hun elementen overeen met vier soorten dagen:
Aarde-element: Stier, Maagd, Steenbok: Worteldag
Luchtelement: Tweeling, Weegschaal, Waterman: Bloemendag
Waterelement: Kreeft, Schorpioen, Vissen: Bladdag
Vuurelement: Ram, Leeuw, Boogschutter: Vruchtendag

 

Elian da Ros


Biodynamische boeren erkennen dat elk element een ander deel van een plant beïnvloedt: wortels groeien diep in de aarde, bloemen hebben lucht nodig om hun geur te verspreiden, bladeren houden water en fruit moet warmte (vuur) laten rijpen.

De overgang van de maan door een sterrenbeeld op een specifieke dag en op een specifiek tijdstip op die dag bepaalt of de dag een dag van wortel, bloem, blad of vrucht is.

Hoe weet ik of het een fruit-, bloem-, blad- of worteldag is?
Om te weten wat voor soort dag het is, kun je de maandelijkse biodynamische kalenders raadplegen in een handig app genaamd When Wine Tastes Best voor de iPad en iPhone, die je gratis kunt proberen. Je kunt zoeken op maand, week of dag en de app past zich automatisch aan voor jouw tijdzone.

bron foto: app When Wine Tastes Best

Wees de eerste om te reageren...

Your email address won't be visible to the public

Blijf op de hoogte van
onze wijnbelevenissen

We zullen je niet spammen!

Winkelmand — 0

You cart is currently empty

Login | Registreer

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »